Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирването на Тодор Владимиров в Стара планина продължава при екстремни условия

| обновено на 15.12.16 в 15:06
Средна Стара планина
Снимка: kalofer.com

Продължава издирването на 40-годишния турист Тодор Владимиров от Русе, който изчезна в Стара планина. От понеделник няма връзка с него, тогава той е бил в района на хижа "Васил Левски", където е пренощувал.

Към планинските спасители от Карлово, които през вчерашния ден обходиха района, днес се присъединяват техни колеги от други градове, съобщи ръководителят на Карловския отряд Христо Стаматов:

Разширява се периметърът на издирване. Спасителите ще тръгнат от по-далеч към централната точка на събиране. Имаме нещо като изолиран щаб, където е ръководителят на акцията за хижа "Васил Левски". Включват се спасители от Пловдив, от София, от Калофер, от Карлово, от Троян.

Христо Стаматов допълни, че времето в планината се е влошило през последните часове и търсенето ще е много трудно. Засега в издирвателната акция няма да се включват военни и полиция.

Районът не е лек и е доста голям. Издирването върви трудно, вятърът сваля температурата, а усещането на връх Ботев е за температура от порядъка на минус 30, 32 градуса, има и силна мъгла. Всичко това разказа пред "Хоризонт" в предаването "12+3" Иван Драгошинов, дежурен в централния денонощен пост на Планинската спасителна служба към БЧК.

До последно имаме надежда да го намерим жив и здрав – да се е подслонил някъде. Дано няма травма, обезводняване или измръзване, изрази надежда спасителят:

Не мога да пророкувам, да стискаме палци да намерим момчето невредимо.

Драгошинов отново описа грешките, за които непрекъснато говорим при всяко издирване – навлизане в непознат район сам, липса на обратна връзка, липса на мобилно зарядно устройство и резервни дрехи, които да защитават от изключително опасната в този сезон влага.

Маршрутът трябва да се избира съобразно физическата и психическата си подготовка, защото човек много лесно изпада в паника в трудни условия и започва да се движи хаотично, посъветва Иван Драгошинов.

Още полезни съвети за престой в планината – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна