Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията и ДАНС получават полицейски правомощия с новоприетия Закон за борба с тероризма

| обновено на 15.12.16 в 14:21
Снимка: БГНЕС
Ограничаване на гражданските права и предоставяне на полицейски правомощия на ДАНС и военните предвижда новият закон за борба с тероризма, който бе окончателно приет.

Ограничението на гражданските права важи за зоните на антитерористична операция. Военните ще могат да задържат заподозрени, да обискират помещения без съгласието на собственика, дори и при негово отсъствие. Допустимо е прилагането на физическа сила „при абсолютна необходимост“. До 3 години става максималният срок за подслушване, ако има данни за тероризъм. Текстът предизвика недоволството на БСП и ДПС. Бившият председател на вътрешната комисия Атанас Атанасов възрази срещу възможността главният прокурор да иска подслушване.

Медиите също подлежат на регулация. Те ще трябва предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността, без да посочват подробности.

Забранява се още мобилните оператори да регистрират повече от 10 предплатени СИМ карти. Доставчиците на интернет ще трябва да предоставят незабавно справка за трафични данни при поискване.

При терористичен акт, от който са настъпили смърт или увреждане, е предвидено право на обезщетение на пострадалите. До 2 000 лева е глобата за неспазване на разпоредбите на закона, а до 10 000 лева е имуществената санкция.

Законът отговаря на съвременните изисквания и не се различава съществено от приетите в други европейски държави подобни закони, коментира в предаването „Нещо повече“ Димитър Лазаров от ГЕРБ.

В закона е записано достатъчно ясно кога и кои права на гражданите могат да бъдат ограничавани, както и кой може да вземе решение за ограничаването на тези права, посочи Лазаров. Записано е императивно, че при отпадане на опасността, тези мерки трябва да бъдат прекратени незабавно, допълни той.  

Запитан може ли ДАНС отново да се превърне в мегаструктура, която да злоупотребява с делегираните й правомощия, Димитър Лазаров изтъкна, че само в хипотезата "терористичен акт" или подпомагане за извършване на терористичен акт е предвидена възможността служители на ДАНС да задържат лица и да ги предават на МВР и други органи.

Още информация по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени