Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милчо Лепоев: Държавата е абдикирала от железниците

Снимка: БГНЕС

Държавата е абдикирала от железниците. Ако не се закупи подвижен състав, а не го виждам в близките пет-шест години, защото това изисква технологично време, България ще бъде заобиколена като транспортен коридор и свързване на Европа с Азия. Това мнение изрази пред "Хоризонт" проф. Милчо Лепоев, преподавател във Факултета по транспортно строителство в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Необходимо е неотложно да се утвърди дългосрочна стратегия за българските железници за период от минимум 30 години, като държавата да бъде гарант за нейното изпълнение, заяви проф. Лепоев, според когото една такава стратегия ще гарантира подмяната и закупуването на подвижния състав и на съвременна тежка пътна механизация за ремонт на железния път.

Проф. Лепоев подчерта, че заради хроничния недостиг на средства за горното строене - релси, траверси, баласт и скрепителни елементи, тези елементи не отговарят на техническите изисквания, има пукнатини по траверсите, а в по-нискокатегорийните отсечки железен път технологичните отклонения са по думите му недопустими.

Трябва да вървим преди проблема, а не след него, категоричен бе Милчо Лепоев, който допълни, че в националната компания „Железопътна инфраструктура“ работят утвърдени и доказали се експерти.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна