Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания “Здравей! Това съм аз!” популяризира технологии за контрол с поглед у нас

Снимка: Пламен Генчев

Продължава информационната кампания "Здравей! Това съм аз!", организирана от Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии". Цел е популяризиране на помагащите технологии за контрол с поглед в България и споделяне на добрите европейски практики в тази област.

Помагащите технологии за контрол с поглед дават възможност на деца и възрастни с тежки физически увреждания, които не могат да говорят и да използват ръцете си, да общуват и да управляват компютър само с помощта на погледа. Така те могат да изразяват своите чувства, нужди, желания, мнения; да общуват, да се учат, да се забавляват, да творят, да развият уменията и пълния си потенциал.

Седем града в България – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Плевен и Стара Загора – участват в кампанията.

Морис Гринберг – председател на УС на Фондация "АСИСТ – Помагащи технологии", поясни какво точно представлява технологията и доколко е достъпна за всекиго:

Тази технология е относително иновативна, въпреки че съществува от доста години. Тази технология е достъпна в страни, където има сериозно социално подпомагане. Например в Чехия около 90% нуждата от тези устройства се покрива от различни фондове, а когато се оценява колко е достъпна и колко струва, трябва да се има предвид, че това е технология, която дава единствена възможност на хора с тежки физически увреждания да комуникират. Принципът на комуникация с поглед е относително прост, но той е възможен поради развитието на информационните и комуникационни технологии. Всъщност, това е една камера, която обикновено се закрепя под екрана или е вградена в компютъра, която следи движението на очите и свързва това движение с движението на курсора на мишката на екрана. Задържането на очите е кликване или двойно кликване и т.н. Нормалният модел би бил държавата да подпомага закупуването на устройствата.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна