Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София":

100 години от рождението на поета Иван Пейчев

Говоря за поетите! За хората - изстрадали любовта си към живота. За малкото, които са над инфантилната имитация на възторга и ентусиазма - истинските възторжени ентусиасти… За които правенето на поезия не е средство, а съдба! … В тоя смисъл неговият живот за мен е урок по морал! Говоря за Иван Пейчев!

Това пише поетът Христо Фотев в уводните думи към книгата „Уморени думи“ от Иван Пейчев.

На днешния 16 декември се навършват 100 години от рождението на поета, който всеки може да си спомни, ако е гледал филма „Адаптация“ - по негово стихотворение е направена така обичаната песен от този филм.

Иван Пейчев е роден в Шумен. Учи в Шуменската гимназия, но заради активно участие в ученически стачен комитет и РМС е изключен от гимназията през 1933 без право да продължи образованието си.

От 1939 до 1948 г. публикува епизодично произведения и сътрудничи на в. „Отечествен фронт”, „Работническо дело” и „Стършел”.

През периода 1949-1955 г. работи като кадровик в Димитровград и библиотекар в Калофер.

1958 г. дебютира като драматург с пиесата си „Ковачи на мълнии“. Автор е и на "Трите прилепа", "Всяка есенна вечер", „Денят след най-кратката нощ“, а от 1966 г. е драматург в Сатиричния театър в София.

Умира след продължително боледуване на 9 юли 1976 г. в София.

Към поезията на Иван Пейчев ще ни върне Борис Арабов, както и незабравимата "Адаптация", изпълнена от Васил Найденов по музика на Митко Щерев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна