Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция може отново да изпадне в нужда от спасителен план

| обновено на 17.12.16 в 13:46

Отношенията между кредиторите и правителството в Гърция отново са обтегнати – този път заради настояването на премиера Алексис Ципрас да даде коледни бонуси на по-бедните пенсионери. В интервю за "Хоризонт" икономистът от базирания в Атина Институт за икономически и индустриални проучвания – IOBE, Светослав Данчев, разчете намеренията на кредиторите като притеснителен сигнал. Въпреки че част от европейските лидери подкрепиха Ципрас в искането му да помогне на бедните пенсионери, формално това е против сделката за облекчаването на гръцкия дълг. То бе замразено, макар и Гърция формално да е изпълнила бюджетната си цел, обясни Светослав Данчев. Той отбеляза, че бюджетните цели в Гърция дори се очаква да бъдат преизпълнени, което създава свободен финансов ресурс за преразпределяне от държавата. 

Според икономиста южната ни съседка може отново да изпадне в нужда от спасителен план. Получаването му обаче ще бъде много по-трудно заради усложнената обстановка в Европа. Данчев добави, че правителствената криза в момента е по-малко вероятна, но никога не е изключено Гърция да изпадне в нова усложнена ситуация. 
Нова ситуация, когато е необходим спасителен план, и когато вече готовността да се даде този спасителен план е много по-ниска – точно поради тези процеси.

Трябва ли кредиторите да спрат облекчаването на гръцкия дълг и пенсионерите ли са най-подходящи за коледни бонуси в южната ни съседка – отговори на тези въпроси чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна