Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Дичев: Гражданите не знаят правата си

| обновено на 17.12.16 в 15:53
Георги Дичев
Снимка: БГНЕС

Огромна подкрепа събира идеята за въвеждане на безплатна процедура за събиране на т.нар. малки задължения. Това показва анкета сред граждани, проведена от Камарата на частните съдебни изпълнители. Резултатите от анкетата бяха оповестени от председателя на Камарата Георги Дичев на финала  на триседмична информационна кампания на Камарата със Сдружението на общините:

Гражданите не знаят правата си и не са наясно към кого трябва са се обърнат, когато имат задължения или невзети кредити. Това е един от изводите от 20-дневната кампания на Камарата на частните съдебни изпълнители и Националното сдружение на общините в 42 населени места. 


Над 500 души са минали през приемните на Камарата на частните съдебни изпълнители по време на информационната кампания заедно с Националното сдружение на общините. 

По-голям интересът е бил в по-малките и по-бедните общини, обобщи Георги Дичев - председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. Половината от хората, попълнили специалната анкета, която бяха подготвили от Камарата, показва, че 70 процента от тях не познават правата си, тоест не знаят, ако натрупат дълг или пък имат надвзети пари от заплати или издръжки как да си ги потърсят. 

Според Дичев, обнадеждаващ е процентът - 82, на хората, които заявяват, че биха искали да бъдат информирани какви са възможностите им безболезнено да решават проблемите си с длъжници или кредитори. Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители беше категоричен, че един от най-големите ефекти на тази кампания с Националното сдружение на общините е превенцията. Той припомни, че потърпевши при некоректните платци се оказваме всички останали:
 
Защото в сметката на коректните се калкулират и загубите от другите. Освен че говорим за върховенство на закона и за финансов ефект за съответната институция, в случая Общината, тук говорим и за това, че всички са равни пред закона и всички трябва да си спазват задълженията, а не за едни да има законови санкции, а за други не.

От Камарата отчетоха  увеличаване на образуваните дела през 2016-та година заради споразумението им за сътрудничество с Висшия съдебен съвет и общините. В класацията на длъжниците за 2016-та година на първо място са бизнеса, следват гражданите. Банките вече са на четвърто място, което, според Дичев означава, че гражданите са станали по-предпазливи когато взимат кредити.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна