Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуридин Исмаил: Не по-рано от четвъртък ще бъдат допуснати доброволци в Хитрино

село Хитрино
Снимка: БГНЕС

Доброволци се организират в социалните мрежи, за да помогнат на хората в Хитрино. Все още обаче в селото се допускат само екипи към Община Шумен и доброволци, които имат застраховка и са преминали специален инструктаж, каза в "Преди всички" един от доброволците от Шумен – Милен Овчаров и добави:

Веднага, щом бъдат извозени всички цистерни и бъде осигурена безопасност, ще бъдат допуснати доброволци. Най-важно е те да помагат за разчистването на къщите. И БДЖ, и държавата разполагат с тежките машини, с нужното оборудване, за да разчистят самите цистерни, може би и инфраструктурата на БДЖ.

Очаква се скоро да бъде уточнено и как доброволците ще стигат до Хитрино. Вече са готови списъците къде каква помощ е необходима. От БЧК са поели ангажимент да осигурят необходимите инструменти на доброволците – ръкавици, лопати, кирки, каза Овчаров и допълни:

На терен ще бъдат създавани групи от по няколко човека, на които ще бъдат поставяни цели – точно какво трябва да направят.

Кметът на Хитрино Нуридин Басри Исмаил заяви, че първия ден, в който бъде позволено влизането в селото, е редно да влязат собствениците, общинската администрация и полицията, за да се огледат имотите:

След това в този ден ние да обиколим хората, да си направим един регистър какво самите те ще искат. Това нещо да стане контролирано. Да влизат хора, колкото трябва да влязат, да не стане с доброто намерение до помагаме, да създадем хаос. Може единия ден да дойдат едните хора, които искат да помагат, на другия ден да дойдат от други организации.

Не по-рано от четвъртък ще може да бъдат допуснати доброволци в Хитрино, смята кметът на Хитрино.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна