Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Калпакчиев: Длъжни сме да предприемем стъпки за решаване на проблемите на СРС

Снимка: Дневник

В края на миналата седмица огромна част от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не прие поканата на председателя на Софийския районен съд – Методи Лалов за среща и разговор със съдии и служители заради проблемите, натрупани с години в съда. Присъстваха само Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Соня Найденова от ВСС.

Въпрос на компетентност на ВСС е да е предлагал в годините адекватни решения за преодоляването на проблемите на съда, но това не е така, заяви в „Преди всички“ Калин Калпакчиев:

Проблемите стоят и затова протестът е напълно оправдан, автентичен. Съдиите поставят реални проблеми, на които ВСС за съжаление не можа де отговори с компетентна помощ.

Някои от членовете на ВСС свързаха протеста с новоучредената в същия петък партия на бившия министър на правосъдието Христо Иванов. Според Калпакчиев:

Опитът да се придаде друг подтекст на протеста на съдиите
разкрива един манталитетен проблем на една част от членовете на ВСС, отношението им към проблемите на съдиите, към самите съдии, които дори могат да протестират в една или друга форма, показва, че те гледат на своята работа като на вид дистанциране от съдиите.

Длъжни сме да предприемем стъпки, които да дадат хоризонт и перспектива за решаване на проблемите на Районния съд:

Част от членовете на ВСС предложихме вече мерки. Те бяха частично одобрени от Съдийската колегия на ВСС. Тази година само, през януари и април, комисията по натовареност организира и проведе две кръгли маси по отношение на районните съдилища с фокуси към Районния съд, проблема за подсъдността, която споделиха съдиите. Със съдиите от Районния съд и Върховния касационен съд ние сме подготвили вече още към април – май предложения за промяна в процесуалните закони, с оглед деконцентрация на делата. С колегите се разбрахме, че още в първите седмици на януари ще се съберем авторитетите в гражданската, наказателната материя - съдии, включително и от ВКС, окончателно да формулираме предложенията за промяна в подсъдностите и да организираме тяхната публична защита, защото това е един от пътищата за общото решаване на проблема.

Още можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени