Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Нарушения констатираме най-вече при ИК без опит в кампаниите

Снимка: БГНЕС

В първите дни на идната година Сметната палата ще публикува отчетите за приходите, разходите и даренията в предизборната кампания. След публикуването на отчетите предстоят документални проверки на място. Това обясни за "Хоризонт" председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

Нарушения се констатират най-вече при инициативните комитети без опит в подобни кампании, най-вече във финансовите им отчети, посочи той. 

Цветков отново изтъкна необходимостта да се преразгледа чл. 29 от Закона за политическите партии, касаещ разходите на политическите партии, защото има нужда от по-подробен и детайлно разписан регламент на тези разходи. За разлика от приходите и даренията, които са изчерпателно уредени, при разходите това не е така, заяви Цветков.

Според него е важно парламентарно представените партии да получават субсидии, защото ако те не получават такива, се увеличават рисковете от различни зависимости.

Сметната палата изпраща напрегната и динамична година с много одити. Радвам се, че успяхме да намерим верните теми за нашите одити, допълни Цветан Цветков.

Краткото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна