Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската полиция разследва нападението в Берлин като терористичен акт

| обновено на 20.12.16 в 13:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи снощното нападение в Берлин, при което загинаха 12 души, като терористичен акт.

Все още има много неща, които не знаем със сигурност, но ние трябва, както стоят нещата сега, да предположим, че това е терористична атака. Знам, че ще бъде изключително трудно за нас всички да го понесем, ако бъде потвърдено, че лицето, извършило този акт, е някой, потърсил закрила и убежище в Германия.

Германското министерство на вътрешните работи призова днес коледните базари в столицата да останат затворени.

Броят на полицаите в Берлин беше увеличен и около коледните базари се забелязва въоръжена охрана, след като беше потвърдено, че атаката с камион на коледния базар в столицата е атентат. Властите помолиха всички, които се намират в германската столица, да информират близките си, че са добре, за да облекчат телефонните линии, на които се дава информация за ранени и изчезнали. 

Заради трагедията в Германия за днес е обявен национален траур.

Шофьорът на камиона е 23-годишен пакистанец. Навед Б. е живеел в лагера, който се намира близо до летището Темпелхоф. Този лагер беше щурмуван рано тази сутрин. Бежанецът е регистриран в Бавария на 31-ви декември миналата година. Той е минал по т.нар. "Балкански път", който започва от Турция, преминава през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия.

Навед Б. е познат на полицията с дребни престъпления, не е фигурирал в нито една база данни за радикализирани лица. Той беше заловен вчера около час след инцидента. Това се случи благодарение на бдителен гражданин, който го забелязал и го проследил, давайки по телефона насоки на полицията накъде се движи атентаторът.

Заподозреният за нападението е имал разрешение за временно пребиваване в Германия, според федералната криминална полиция.

Междувременно стана ясно, че откритият мъртъв полски гражданин в атентата е бил застрелян, съобщи вътрешният министър на провинция Бранденбург. Полското министерство на вътрешните работи поиска засилване на полицейските патрули по улиците на градовете в страната. Към момента службите не разполагат с информация за потенциална заплаха от терористични актове в Полша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна