Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 убити и 48 ранени, след като камион се вряза в коледен базар в Берлин

Камионът се е врязал в множеството умишлено, води се разследване за терористична атака

| обновено на 20.12.16 в 11:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дванайсет са вече убитите при нападението, при което камион се вряза в коледен базар в Берлин, съобщи германската полиция. Ранените са 48, някои от тях са в тежко състояние. Заради трагедията в Германия за днес е обявен национален траур.

Мъжът, шофирал камиона, избяга от местопрестъплението, но малко по-късно беше арестуван. Източници твърдят, че става дума за пакистанец или афганистанец, известен на полицията за криминални прояви, но не и за ислямистка радикализация.

Камионът се е врязал в множеството нарочно, заявиха от берлинската полиция. Все пак хипотезата за действие на обезумял човек все още не може напълно да бъде изключена, подчертават от полицията.

С шофьора на камиона е имало придружител, който е загинал при удара. Машината е изминала 50 метра, преди да спре и е разрушила дузина къщички на базара. Свидетели съобщават за силен взрив, който беил последван от предупреждения на полицията, че от камиона може да изтича газ.

Тежката машина е с полска регистрация. Германските власти са се свързали с полските си колеги за изясняване на случая.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер съобщи, че засега обстоятелствата около инцидента са неясни, но най-вероятно е планирана атака:

Към момента не искам да използвам думата "атентат", въпреки че много данни сочат, че става дума именно за това.


От силите на реда апелираха хората в Берлин да останат у дома си и призоваха да не се публикуват записи в социалните мрежи.

От българското външно министерство проверяват дали има български граждани сред ранените. Дежурният в Дирекция "Ситуационен център", където се приемат сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани, съобщи, че до момента няма постъпила информация за пострадали наши сънародници. Посолството ни в Берлин е в постоянна връзка с местните власти. Телефонът за връзка с мисията ни в германската столица е: +49 176 12299193.

ЕПА/БГНЕС

ЕПА/БГНЕСЖурналистът Александър Андреев коментира пред "Хоризонт", че Берлин е огромен град и колкото и да е голяма тази трагедия, тя минава и заминава и хората ще навлязат в нормалното си всекидневие:

Германските политици избягват да спекулират и да яхват вълната от подобни трагични събития за свои собствени политически цели. Въпреки че предстоят избори за Бундестага, предполагам, че с тази трагедия ще се борави много предпазливо, ако не слагаме в сметката "Алтернатива за Германия" – популистите, които ще усвоят веднага тази тема и ще я включат в своята предизборна агитация.

Докато окончателно не е изяснено дали става дума за терор или не, за терора се говори в условно наклонение, обясни още Андреев:

Това е правилно, защото не бива у хората да се всява несигурност, истерия, страх, да възниква паника. Особено в социалните мрежи такива новини, гарнирани с много фалшиви новини, се разпространяват като горски пожар. Именно тази паника, този страх, е една от главните цели на евентуалните извършители.

Бяхме изтръгнати насила от коледната идилия, разказа в предаването "Преди всички" Росица Кашикова, която живее в Германия. По думите ѝ, подобни атентати допринасят за радикализацията на част от местното население. Тя прогнозира, че ще се засили дистанцията между по-толерантната част от германското общество и онази, която ще се радикализира още повече. 

Не беше чак такава изненада, всички го очаквахме, но не вярвам това да доведе до коренна промяна в германската политика, добави Росица Кашикова. 

Смята се, че атентаторът е от Афганистан или Пакистан, дошъл е в страната през февруари. Това обаче все още не е потвърдено, стана ясно от думите на Кашикова. 

Според коментарите на повечето анализатори срещу т.нар. "самотни вълци" няма ефективна защита, а службите за сигурност стигат до информация само когато става дума за мрежи от потенциални извършители, каза още Росица Кашикова.


Още информация и подробните коментари по темата чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна