Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Великов: Вдигането на пенсиите се оказа решаващо

Снимка: БГНЕС

Имаше доста точки, по които можеше да се постигне съгласие. По някои, свързани най-вече с пенсиите, като че ли не можахме да стигнем до общо мнение. Не беше включена и точката за възраждане на Северозапада и другите слабо развити райони, но като че ли основното бяха пенсиите. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Борислав Великов от Реформаторския блок по повод решението на Блока да върне на президента третия мандат след провала на преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на настоящото НС. 

Ние също, от Реформаторския блок, искахме да се вдигнат пенсиите, но се стремяхме да намерим къде е пресечената точка на вдигането на пенсиите и възможностите на държавата. Оказа се, че такава пресечна точка няма и това действително се оказа решаващо, най-малкото като повод. За по-дълбоките причини, по нататък може би ще стане ясно.

Не е бил обсъждан вариант да се търси подкрепа от други партии, каза Великов. Според него заради липсата на правителство няма да могат да бъдат приет промените в Изборния кодекс.

За съжаление, не можахме да го направим. Имаше други важни законопроекти - като антикорупционния, а дори такива законопроекти като законопроекта за лихвоточките, който мина на първо четене. Смятам, че все още има възможност да се приеме на второ четене, тъй като изтече срокът на 30 ноември. Така че има още какво да се довърши и от това Народно събрание, но много по-полезно щеше да бъде, ако можехме да продължим поне още шест месеца.

Политикът изтъкна, че заради наличието на множество силни личности решенията в Реформаторския блок се вземат по-трудно, но изрази надежда, че партиите ще се сплотят заради предстоящите избори.

Интервюто с Борислав Великов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна