Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият Теди подава ръка за помощ

Теодор Борисов, който още няма две годинки, страда от левкодистрофия – рядко срещано генетично заболяване. Неговата душа е избрала един от най-трудните уроци – да бъде в тяло, което се нуждае от постоянна грижа и лечение. Коледните чудеса за Теди вече се случват, защото има надежда за неговото лечение. Професор от Истанбулска клиника е готов да приеме Теди за трансплантация на стволови клетки, след като диагнозата му е било потвърдена в италианска клиника. Това е моментът за благодеяние, казва майката Галя Димитрова и призовава всички, които могат, да помогнат на детето й:

След раждането Теди остана в болницата 15 дни. Беше загадка за българските доктори какво се случва с детето. Теди с всеки изминал ден отказваше да се храни, сваляше килограми. Не остана болница в София, в която да не сме били. Повторно обиколихме всички светила в родната медицина. Така се отзовахме в генетиката, детската педиатрия. След проведени прегледи и изследвания най-накрая имаше светлина. Лекарите имаха съмнение за генетичен проблем. За потвърждение на диагнозата заминахме за Италия, в Рим, в най-голямата детска педиатрична болница. В рамките на няколко дни бяха направени всички изследвания на детето,  диагнозата е потвърдена - левкодистрофия, в най-тежката форма. Това е тежко генетично прогресивно заболяване, което унищожава бялото мозъчно вещество, мозъкът не може да изпраща команди на тялото. Теди е на годинка и осем месеца, той няма контрол над главата, не може да седи, не може да ходи, не може да се храни, има тръба в нослето - сонда, с нея приема всичко.

За Теди има шанс за по-добър живот, живот, който няма да е свързан с болка и мъка, вярва майката. Очакванията на турските лекари са, че Теди може да проходи и да проговори.

Телефонът за контакт с Галя Димитрова е 0889 706 222. Можете да ѝ пишете и на адрес galia_2004@abv.bg

Историята на Теди чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна