Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Велчев: Отвъд забавлението астрологията е религиозен възглед

Снимка: facebook

Ателие-книжарница "Къща за птици" е организатор на дискусията "Християнският поглед към астрологията". Тя ще се проведе тази вечер, а модератор ще бъде преподавателят по богословие доц. Костадин Нушев.

Астрологията е религиозен възглед. Това, че днес служи за забавление и е печеливш бизнес, не бива да ни заблуждава, заяви в интервю за "Хоризонт" астрофизикът Тодор Велчев, който ще участва в дискусията:

Човек не бива да подценява духовната страна на астрологията, защото идеите, които възприемаме, особено ако вярваме в тях, променят начина ни на мислене и на живот.

Запитан как съвместява интересите си към религията и науката, Велчев сподели:

Аз съм християнин. Нашето сдружение популяризира християнския възглед по всички въпроси, които вълнуват хората. Нашето убеждение е, че християнството не е просто някаква мистична вяра, която трябва да държим там, в ъгъла, където се молим, пред иконата или кандилото, а това е една вяра, която има отношение към всички сфери на човешкия живот и която има отговор на всички човешки въпроси.

Не съм роден в християнско семейство, стигнал съм до вярата по самостоятелен духовен път. Когато бях студент по физика се изправих пред малка криза – конфликта между науката и религията. Това е един мит, който води началото си от френското просвещение, поставило си за цел да "победи" религията и използващо тогавашните научни постижения, за да громи противника. 

През столетията история на християнството големи християнски писатели и богослови са обръщали внимание на въпроса. Един от тях е Св. Августин Блажени,  който сам се е занимавал с астрология преди да поеме по пътя на християнската вяра.

Хората, които поставят положението на звездите в зависимост от Божията воля и смятат, че тъкмо то определя до някаква степен кой какъв ще стане и какво ще му се случи - добро или лошо, ако мислят, че висшата божествена власт е дала на звездите такива права, че да диктуват човешката съдба според своята добра воля, нанасят велико оскърбление на небето - тези думи на Св. Августин според организаторите очертават контурите на дискусията.

Цялото интервю с Тодор Велчев слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна