Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Пъчев: Макросредата за малкия бизнес не е добра

Едва 739 предприятия у нас работят с повече от 250 души. 366 хиляди са микрофирмите с персонал до 9 души, 24 хиляди фирми работят с до 50 души, а 4500 разполагат с между 50 и 250 души. Над 99% от всички регистрирани фирми са в сферата на малкия и средния бизнес. Това стана ясно от анализ на преподавателя в Югозападния университет доц. Пламен Пъчев за предаването "12+3".

Запитан как се развива малкият и средният бизнес, доц. Пъчев отбеляза:

Ние постоянно се молим на този сектор, произнасяме декларации, постоянно се опитваме да го стимулираме, но в крайна сметка нямаме нито качествена пазарна конкуренция, нито качествен пазар. Малките фирми са деградирали до едни структури със средна заетост 5.8 – 6 души и се занимават предимно с търговия, нямат високотехнологични продукти, имат слаб дял в износа и не са добре застъпени в наукоемките отрасли.

Очевидно в макросредата на българската икономика за 25 години преход не сме създали условия да направим тези фирми двигател на развитието, резервоар на работни места и силен участник създаването на брутния вътрешен продукт, обобщи Пламен Пъчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени