Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златните минути на Радио София":

Спомен за Пепа Николова – с усмивка

Пепа Николова и Руси Чанев в „Понеделник сутрин“

Момичето от Харманли, накарало милиони българи да се усмихнат - такава помнят Пепа Николова близките и почитателите ѝ.

На 23 декември са навършват 70 години от рождението на актрисата, която остава един от най-ярките образи на сцената и екрана у нас.

Любопитното е, че тя така и не завършва театралната академия. През 1965 г. кандидатства в Школата за естрадни певци за радиото и телевизията, където е забелязана от режисьора Вили Цанков, който я кани да се присъедини към трупата на Младежкия театър. По същото време режисьорите Ирина Акташева и Христо Писков също съзират в нея бъдеща звезда и ѝ поверяват главната роля на Тони във филма „Понеделник сутрин”. С появата си лентата успява да разгневи управляващите и част от обществеността и цели 23 години е жигосвана с категоричната „Цензура!”. Чак до 1988 г. когато филмът най-сетне има своята официална премиера. Изпълнението на Пепа Николова ѝ печели едно позакъсняло признание - наградата на Съюза на българските филмови дейци за най-добра актриса.

Пепа Николова става любимка на българската публика с ролята на циганката Джалма, влюбена в „бате Серго” (Стефан Данаилов) в една от сериите на „На всеки километър”.

Сред най-известните ѝ роли в киното са тези във филмите „Бягаща по вълните”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време”, „Голямата победа”, „Най-добрият човек, когото познавам!”, „Бялата одисея”, „Самодивското хоро”, „Снаха”, "Войната на таралежите”, „Трите смъртни гряха” и мн. др.

Макар вече да не е сред нас, помним лекотата, с която пресъздаваше образите си на сцената и екрана, и смелостта и непукизма, с които изразяваше гласно мнението си по значими и недотам значими теми от бита и ежедневието.

Чуйте пеещата Пепа - в интервю от 1997 г., както и в песента "Хороскоп" от фестивала "Златният кос" (1980 г.).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна