Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирваният за атентата в Берлин Анис Амри е бил застрелян край Милано

Меркел: С облекчение посрещаме края на седмицата, защото непосредствената заплаха вече я няма

| обновено на 23.12.16 в 17:44
Анис Амри
Снимка: Дневник

Заподозреният за атентата в Берлин Анис Амри е бил застрелян при престрелка с полицията край Милано, пред гарата на Сесто Сан Джовани. Това съобщи на специална пресконференция министърът на вътрешните работи на Италия Марко Минити

Полицейски патрул спира за проверка на документи съмнително лице. Без колебание, човекът извадил пистолет и стрелял. Патрулът веднага  реагирал със стрелба и неговият нападател е бил убит. Всички анализи по разследването без сянка от съмнение показаха, че това е Анис Амри - предполагаемият извършител на терористичния акт в Берлин.

Разпознаването е станало чрез пръстови отпечатъци и по лицето. Имал билети за влак от Франция до Италия и Сесто Сан Джовани. Какво е търсил там Амри , ще покаже разследването,  по което работи прокуратурата на Монца.  Премиерът Паоло Джентилони припомни за жертвите от атентата на коледния пазар  в Берлин, където загина  италианката Фабриция Ди Лоренцо и изтъкна:

Нашето внимание остава максимално високо. Заплахите не бива да се подценяват. Това, което се случи тази нощ, позволява на всички наши сънародници да знаят, че държавните органи са на своето място.

Премиер и министри подчертаха, че системата за сигурност в Италия е функционална и благодариха  на силите на реда. Похвалени за своята смелост и съобразителност са двамата полицаи: раненият  от Анис Амри  36-годишен  Кристиан Мовио, който  е без опасност за живота и колегата му в изпитателен срок - 29 годишния Лука Ската, успял да застреля опасния терорист.

Тунизиецът е познат на италианските власти от 2011-та година, когато пристига на остров Лампедуза. Заради бурния си нрав, прекарва 4 години в сицилиански затвори. Следите му се губят, когато през 2015-та година е трябвало да бъде репатриран в родината му, отказвала да го приеме обратно, припомниха магистрати

По-рано информацията за кончината на Амри съобщи Ройтерс, като се позова на източници от италианските сили за сигурност.

Най-вероятно Анис Амри е пътувал с влак от Франция до Италия, заяви миланският антитерористичен шеф Алберто Нобили.

При атентата на коледен пазар в понеделник в Берлин загинаха 12 души, а близо 50 бяха ранени.  Същевременно полицията в Хамбург съобщи, че разследва дали Амри не е убиецът на момчето от Алстер. През октомври ислямист наръга без причина с нож и така уби 16-годишно момче, което се разхождало край реката с приятелката си. Според полицията е възможно убиецът да е Анис Амри, пише ARD.

Междувременно германската полиция залови двама братя от Косово, които са планирали атентат в търговски център в Оберхаузен. Антитерористични части атакуваха кварталите "Марксло" и "Брукхаузен" в Дуисбург. Задържаните са на 28 и 31 години. Повече детайли засега не са известни. Обискирано е едно жилище и няколко автомобила.

С облекчение посрещаме края на седмицата, защото непосредствената заплаха вече я няма. Така германският канцлер Ангела Меркел коментира новината, че Анис Амри е застрелян. Терористичната заплаха все пак по принцип остава, всички го знаем, допълни Меркел. Тя е поискала в телефонен разговор от президента на Тунис Бежи Саид Ессебси ускоряване на процедурите по репатриране на тунизийските граждани, на които е отказан бежански статут в Германия. Интернет агенцията "Амак" на "Ислямска държава" публикува видеозапис на убития Амри, на който се вижда как приживе той дава клетва за вярност на терористичната организация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна