Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сакралните пътеки на Борислава Попова

БНР Новини
Иконата от колекцията на Вселенската Патриаршия: Богородица с младенеца - Одигитрия, и реставраторката Борислава Попова по време на работа й в Истанбул
Снимка: личен архив

Писма и желания към Дядо Коледа, разговори колко и какви ястия да сложим на трапезата за Бъдни вечер, подаръци, пътувания, пазаруване... Реклами ни заливат отвсякъде как да се сдобием с нов модел на еди-какво си, с още по-нов дизайн на друго, да купим страхотно изгодно - трето, предлагат ни супер цени за четвърто... Сред търговско -потребителската истерия, не загубваме ли сакралните посоки на празника, който трябва да ни връща към Светлото и Доброто? В очакване на Рождество Христово, ви срещаме с Борислава Попова, с различна гледна точка към празника. Борислава е реставратор на икони. Професията й дава шанс да попадне на места, които няма да откриете в пътеводителите за масов туризъм. Знаете ли колко са православните храмове в Истанбул? Обикновено човек изброява два-три. Оказват се много, много повече! Погледнете прекрасната икона от колекцията на Вселенската Патриаршия: Богородица с младенеца - Одигитрия. Тя също е поверена за реставрация на Борислава по време на работата й в Истанбул. Реставраторката има любопитни преживелици и в Бурса. У нас градът най-често се споменава в периоди на избори, тъй като там живеят доста преселници от България. По света пък любителите на ски свързват района със зимните спортове. Бурса е в подножието на Олимп, (в Турция – Кешиш Даг). Името на града идва от цар Прусса (Προύσσα), основал селището в началото на II-ри век, преди н.е. По-късно Прусса влиза в пределите на Римската империя. Бил е важен пункт по Пътя на коприната. Градът се славел с църкви и манастири, възникнали като резултат от активната дейност и пътувания на първите християнски апостоли.
Като художник, Борислава Попова е имала щастието да попадне и на великолепни колекции от картини в... пустинята на Узбекистан, да усети атмосферата, достойна за приказките от « 1001 нощ», на Стария пазар в Самарканд. Древни градове и древни пътеки, към които хилядолетия наред се насочвали пътешественици, поклонници, търговци, монаси, пъстър свят от хора и въжделения. А къде самата Борислава обича да посреща Рождество? - Посоките ще ни отведат към Криптата при храм-паметника «Александър Невски» , ще чуем още идеи за празника.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна