Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Похитители приземиха либийски самолет в Малта, поискаха коридор за свои привърженици от Бенгази

Малтийският премиер Йозеф Мускат заяви, че жените и децата са освободени

| обновено на 23.12.16 в 16:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътнически самолет със 118 души на борда е бил отвлечен и се е приземил в Малта, предаде ДПА. Пътниците са 111 – 82-ма мъже, 28 жени и едно дете – и 7 души екипаж. Представител на "Африкия еърлайнс" е казал за "Ал Арабия", че в списъка на пътниците фигурира името на депутат от парламента, но не е известно дали той се е качил в самолета, посочва Асошиейтед прес.

Самолетът Еърбъс А320 на авиокомпания "Африка еъруейз" е извършвал вътрешен полет в Либия от Себха за Триполи.

Малтийският премиер Йозеф Мускат заяви, че жените и децата са освободени. Според CNN, освободените пътници са 109

Похитителите поискаха коридор за безопасно извеждане на техни привърженици от източнолибийския град Бенгази
, предаде ТАСС, като се позова на представител на либийското временно правителство. Според наличната информация похитителите са двама, въоръжени са с ръчни гранати и заплашват да взривят самолета, ако не бъдат изпълнени исканията им затворниците от либийските затвори да бъдат освободени. Един от тях е заявил, че е последовател на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, пише "Таймс ъф Малта", като се позовава на пилота на самолета. Мъжът е заявил готовност да пусне всички пътници, ако бъдат изпълнени исканията му. Според телевизия "Скай нюз Арабия" похитителите са заявили, че са от неизвестната досега групировка "Ал Фатах ал Джадид".

От канцеларията на премиера на Малта съобщиха, че той е разговарял с либийския си колега Файез Сарадж. Либийският министър на транспорта е казал, че са започнали преговори с похитителите, а министърът на външните работи на Либия също е в контакт с малтийското правителство.

Международното летище в Малта остава затворено след кацането на отвлечения самолет, съобщава TACC. Всички кацащи полети се пренасочват към резервни летища. 

В коментар по случая Николай Радулов, експерт по сигурността, изтъкна, че спецслужбите на Малта са обучени да действат в такива ситуации. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени