Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка до село Одраница и манастира "Свети апостоли Петър и Павел"

Свети апостоли Петър и Павел
Снимка: pravoslavieto.com

Предаването "Хоризонт за вас" ви предлага кратка разходка из пределите и околностите на един малко познат български манастир. Той носи името "Свети апостоли Петър и Павел", а според местоположението му е Одранишки, защото най-близкото село, край което се намира, е Одраница  - в пределите на община Земен, област Перник. 

Одраница е село-фантом, водещо се административно за все още съществуващо. Самият манастир, който е наречен на него, се намира на 22 километра от град Земен и на 4 километра от село Горна Глоговица, през което се преминава по пътя към обителта. Тя е на 1014 метра надморска височина в местността Присое и според преданието съществува от 17-ти век. Това разказва игуменът отец Ефрем, като допълва: 
Известено е, че от 1878-ма година - е възстановен манастирът. Така си пише, че е възстановен, но от кога е съществувал, саморазрушил ли се е, опожарен или какво е, просто са само предположения и гадания. Тогава, когато е възстановен, просъществува до 1944-та, -45-та, -46-та година и после вече е изоставен и се саморазрушава.
През 2001-а година манастирът отново е възстановен с помощта на дарители. Сега хората, които идват не са много, но това не е най-важното, казва отец Ефрем и добавя: Защото хората, които идват са до известна степен отбрани хора, които знаят за какво идват. 

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна