Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За възстановяването на Хитрино на ден могат да работят 10-15 доброволци

В Хитрино не се допускат хора, които не са под организацията на общинската администрация, съобщи Красимир Косев от община Шумен

Снимка: Бояна Петрова, Радио Шумен

И по време на празниците в Хитрино продължава постепенното възстановяване на нормалния ритъм живота, а жителите на селото бавно се възстановят от шока. Разчистват се отломките, следствие от тежкия инцидент, който преди 16 дни отне седем живота и остави част от хората без дом. Празничният дух обаче напълно отсъства: Няма празници за нас, споменът ще си остане за дълго време, казва един от жителите на Хитрино пред микрофона на "Хоризонт", а друг добавя: Всяка година имахме коледари, този година нямаме коледари.

Хората от Хитрино си спомнят как - допреди да ги сполети трагедията, са празнували заедно - християни и мюсюлмани. Сега обаче всичко е в тъмнина, мрак и болка, споделят те:

Ние всяка година празнувахме - българи, турци - се събирахме в ресторанта - празнуваха, пееха... Сега няма нищо такова.


Въпреки всичко хората в Хитрино посрещат празниците с надежда, че селото бързо ще се възстанови. 

Във възстановителните дейности помагат и доброволци. Красимир Косев от общината в Шумен, който е ръководител на доброволческото звено в Хитрино, съобщи в ефира на "Хоризонт", че всеки ден са нужни не повече от 10-15 доброволци и припомни, че там не се допускат хора, които не са под организацията на общинската администрация:

Решението е взето така, защото във всяка една община в България се изграждат доброволни общински формирования, за които държавата и общините внасят  определено финансиране, също така имат и застраховка "Живот". Мисля, че е по- удачно по подготвени хора да влязат в тези първи дни след жестоката катастрофа. 

Косев обясни, че е важно хората, които работят на терен да са добре обучени и екипирани, защото :

Действително се работи на места, където все още съществува опасност от падащи предмети, тъй като голяма част от сградите са в полуразрушен вид - отвсякъде висят покриви, греди, стени надвиснали. Така че е много важно хората да бъдат подготвени.

Всичко започва след инструктаж на място и подпис на всеки един от доброволците, че е запознат със системата, в която трябва да работи.

Красимир Косев информира, че в присъствието на собствениците, сега се разчистват някои домове, където все още специализирана техника не може да влезе, като припомни къде са били съсредоточени основните усилия досега:

Ние работихме основно в района на ЖП прелеза и разчистването на общинската сграда. паралелно с нас работиха фирми по поставянето на ПВЦ дограма, възстановяването на електрозахранването, кабелни оператори и всичко, което е необходимо за една нормална житейска дейност.

Съпричастността на граждани, на фирми, на учреждения е изключително голяма, подчерта още Красимир Косев.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени