Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на "България от край до край" - срещи с хора, които могат да върнат смисъла на битието ни

Снимка: БУЛФОТО

Ще има нов, четвърти сезон на поредицата на БНТ "България от край до край", чиято премиера ще бъде на 8 януари, съобщи пред "Хоризонт" журналистът Йордан Димитров, който е автор на поредицата:

Продължаваме да разказваме такива удивителни истории. В началото, когато тръгнахме по граничните земи, искахме да направим буквално от западната и от южната граница по три репортажа, и то кратки, за това как живеят там хората. Защото границата е тема, която е наболяла от няколко години насам покрай бежанската вълна. Та това беше идеята - да видим как живеят хората, които първи посрещат тези, идващи отдалеч.


Обаче се оказа, че всъщност ние попаднахме на истинско богатство - на емоции, на съзидатели, на хора-пазители на домовете си, на опустелите си села, на храмовете си - хора, наистина носители на идеи, на вяра. И в младостта си, в която са градили много, а днес са малко ощетени от живота в страната ни.

Духът ако бъде съхранен, ако му бъде дадено рамо, много села ще се възродят, каза във връзка с темата за демографската криза в родината ни Йордан Димитров. 

От поредицата "България от край до край" вече са заснети 26 филма в три сезона, а в четвъртия сезон, който започва през следващата година, екипът на БНТ няма конкретен маршрут, а ще отиде на места, които са предложени от зрителите:

Четвъртият сезон ще се казва "Вашата земя", защото призовахме зрителите на БНТ да ни изпратят истории, които са ги вдъхновявали в годините - истории на хора, на места, на красиви местности, на храмове. И те ни изпратиха страшно много такива истории, тръгнахме - те се превърнаха в наша отправна точка.

Откриваме тези вдъхновяващи истории, междувременно по пътя си попадаме и на други случайни срещи.  Не мога да опиша какви страхотни хора срещнахме и през този четвърти сезон, отбеляза още Йордан Димитров, като даде пример:

Един удивителен лекар - на 82 години, който все още работи, който по такъв начин те вдъхновява и такова усещане има за смисъла на нещата, че те "вдига" - ако си паднал духом те вдига, ако си забравил защо живееш в България ти връща смисъла.

Повече за новия сезон на "България от край до край" ще научите, ако чуете цялото интервю с Йордан Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна