Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП и Федерацията на потребителите сключват меморандум за сътрудничество

Намалява процентът на установени нарушения при проверките на КЗП

Снимка: Габриела Руменова

Комисията за защита на потребителите и Федерацията на потребителите в България сключват меморандум за сътрудничество с цел защита на гражданите. За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов обясни, че Федерацията има широка мрежа от филиали в страната и богат опит в решаването на проблеми, свързани с естествените монополисти като ВИК – дружествата и топлофикациите.

Всъщност ние работим в тясно взаимодействие с неправителствените организации, които са на терена на потребителската защита много активно. Така че този меморандум е една формална изява на нещо, което вече съществува. Аз се надявам, че ще бъде един допълнителен тласък за това, както ние, като институция, така и неправителственият сектор да продължим с реални действия да присъстваме активно на пазара и да следим за това да няма или да намалим до минимум нарушенията на потребителските права.

Маргаритов изтъкна, че това не е първото споразумение на Комисията и изрази надежда кръгът на сътрудничество да се разраства:

Още през миналата година ние сключихме подобно споразумение с неправителствена организация, която защитава правата и интересите на по-възрастните хора. Осъзнавайки, че това е една, от потребителска гледна точка, по-уязвима група граждани, подписахме такова споразумение и си сътрудничим активно, като обменяме информация, извършваме съвместни проверки. По този начин се надявам, че съумяваме да хванем най-чувствителните теми на този терен.

Естествено, че ние си сътрудничим и с Асоциация „Активни потребители“ и бихме могли да си сътрудничим и с всички други неправителствени потребителски организации. Тук става въпрос и за коректив в действията на една институция и на неправителствения сектор, но когато усилията бъдат обединени, мисля, че тогава вече няма никакво съмнение, и защитата на потребителя би била още по-силна и осезаема.

Федерацията и Комисията ще се информират взаимно за опасните продукти на пазара и ще имат възможност да извършват съвместни проверки.

Комисията следи внимателно местата за настаняване и атракциите в новия туристически сезон.

Въпреки завишените изисквания към търговците процентът на нарушенията продължава да намалява, изтъкна Маргаритов. Преди 3-4 години около 10 – 12% процента от проверките са констатирали нарушения, а сега - 7-8%


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна