Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Кисьов: Олигархията и мафията не обичат правила, те си имат достатъчно лоби в парламентите в цяла Европа

По последни данни на Евробарометър българското правосъдие е рекордьор по недоверие в ЕС

Снимка: БГНЕС

Явно българските граждани имат доверие в Европейския съюз и в правилата, които са установени там, и се стремят към повече правила – нещо, което липсва в нашата държава. Така Владимир Кисьов от Европейския институт коментира пред "Хоризонт" последните данни на Евробарометър, според които българското правосъдие е рекордьор по недоверие в ЕС:

Да си сложим ръка на сърцето – какво се случи през последните години в съдебната реформа, има ли такава, колко бързо се гледат делата, в коя друга държава съдии излизат на протест срещу бранша си, срещу ВСС… Това насажда допълнително недоверие в гражданите срещу самата система. Тези факти са абсолютно тревожни.

Много отдавна, още от началото на прехода, затворите са затворени за министри, допълни Кисьов, анализирайки паралела с правосъдната система на Румъния:

Олигархията и мафията не обичат правила, а те си имат достатъчно голямо лоби в парламентите не само в България, в цяла Европа – да не допускат и установяване на такива правила, които гарантират много по-голям контрол в това, което се случва в обществото. Не ме учудва, че трудно пробиват, трудно приемат правилата, антикорупционни закони, правилата за обществените поръчки, за повече публичност, повече отчетност – на магистрати и т.н.

Цялото интервю на Емилия Антова с Владимир Кисьов е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени