Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добре дошла 2017-а: Да е здрава, спорна и честита

Честита 2017 година, уважаеми слушатели и приятели на Радио София!

Да си пожелаем да бъде мирна, да ни носи щастливи мигове и късмет, много поводи за усмивки и радост, за надежда и удовлетворение и да ни зарежда с увереност за пътя, който сме поели.

Новогодишната вечер събира цялото семейство, роднини и приятели, а Новата година посрещаме с народни хора. За първия ден от годината е характерен обичаят сурвакане, символизиращ преминаването в Новата година и загърбването на старата. По традиция дряновите клонки за сурвакането се отсичат от бащата на семейството. Майките, бабите и сестрите изплитат от тях венчета и ги накичват с червени вълнени конци или с пуканки и сушени плодове. На сурвачката се завързва и сребърна пара.

Сутринта на Нова година децата сурвакат цялото семейство и животните. Старите българи вярват, че удрянето с дрянова пръчка по гърба носи здраве и щастие. Малките сурвакарчета се събират на групи и обикалят цялото село. Домакините ги даряват с кравайчета, ошав и дребни пари. След като обиколят роднинските и съседските къщи, децата хвърлят сурвачките в реката, за да тече животът по вода.

1 януари се чества като официален празник в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна