Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пастафарианците, вярващи в Летящото спагетено чудовище, обжалват отказа за регистрация

Снимка: http://www.168chasa.bg

Първата пастафарианска църква у нас ще обжалва отказа на съда да я регистрира. Това съобщи пред "Хоризонт" пастафарианецът Стефан Кирязов, който гостува на предаването "Преди всички":

Църквата ни не е формално легитимирана, но за щастие сме родени в по-толерантна епоха, не в Средновековието. Няма тълпа пред студиото, с факли, които искат да ни изгорят.

Когато получихме отказ, изведнъж станахме много симпатични за всички и реакциите се промениха, сподели Кирязов:

По някакъв начин иронично, отказът на съда да ни регистрира отключи едни много по-положителни реакции.

В средата на 2016 година пастафарианската църква проведе и първия сватбен ритуал у нас. Приемаме реалността в обществото и анализираме какво реално е необходимо за успеха на един брак, уточни Стефан Кирязов:

Любовта е първото и най-важно нещо, за да се сключи брак, но има и куп други условия, които трябва да са изпълнени и ние като една прагматична, млада църква, създадена през 21 век сме включили в брачните си обреди и тези неща, които често се пренебрегват от по-традиционните религии. Например смятаме, че сексуалната съвместимост е сериозно изпитание, което смятаме, че двойката трябва да премине. Друго важно тайнство за една млада двойка в пастафарианството е ремонтът на апартамента.

Сигурен съм, че има много пастафарианци в Конгреса и в Сената в САЩ, но е политическо самоубийство те да си го признаят, подчерта още Кирязов и предположи:

Дори за самия Обама републиканците казват, че бил мюсюлманин, по-рационални хора казват, че е атеист, но не е изключено и да е пастафарианец.

Пастафарианците вярват в Летящото спагетено чудовище. Обръщат се към него с "Онзи с безбройните пипала" или с "Негово макаронено блаженство".

Цялото интервю със Стефан Кирязов слушайте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна