Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Григор Велев за многотомната си книга за Македония

Снимка: Булфото

Македония е била и е неразделна част от българската историческа съдба. Този теза защитава академик Григор Велев, председател на БАНИ (Българска академия на науките и изкуствата) в първият том на своята книга "История на българите от Македония". С настоящото издание авторът цели да даде достоен отговор  на "създателите на македонската нация", които, казва той, не само фалшифицират исторически факти, но и са се заели с физическото унищожаване на всяка следа, която напомня за България.
В ефира на "Хоризонт" Григор Велев разказа, че, за да види книгата бял свят,  дълги години е работил с източници от Държавния архив, както и с публикации от времето преди началото на тоталитарния период:
Има Държавен архив, има над две хиляди публикации на темата "Македония", основната част, които са преди девети септември. Тогава хората са имали право на свободно словоизлияние, отбеляза акад. Велев и допълни:
Аз още от най млади студентски години съм се интересувал от въпроса, десет години също активно работя, за да просветля мозъците на заспалия български народ. Нямам претенциите да съм отец Паисий, но имам претенциите на един добросъвестен български гражданин, с добро национално възпитание, каза още Григор Велев и подчерта, че е написал книгата за Македония, защото го чувства като свой дълг: Защото моите корени са от Македония, да се отблагодаря на моите родители, че са защитавали българската национална кауза. 

България може да има бъдеще (и никога не съм смятал, че няма да има бъдеще), когато се освободим от хората, които предават националните интереси, изтъкна още акад. Велев пред "Хоризонт". Цялото интервю с него може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна