Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Пламен Карталов: Създаването на духовни ценности е дързост и предизвикателство

Снимка: БГНЕС

В равносметка на изминаваща година в студиото на "Хоризонт" директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов  отбеляза, че: На фона на нашата и демографска, и политическа (бих я нарекъл) специфичност,  създаването на (използвам думата-клише) духовни ценности е една дързост, едно предизвикателство. 

В смисъл, че ние не можем да оставим нещата така - да се движат от само себе си, а трябва да ги търсим, да ги провокираме, да усещаме онези моменти, които пък в една криза -  ти да правиш чудеса -  това за мен е интересно. Защото едно хленчене, едно търсене на оправдание и на причини какво няма да стане  - е най-лесното. 


Акад. Карталов допълни: Още преди четвърт век държавата заяви ясно, че прави крачка назад от грижите си към изкуството и към културата. Защото целият този повей, който идва, даже и от Америка -  да не се стимулират и субсидират пряко културни институции, не е най-добрият, но ние - какво да правим.  Тогава трябва да се вземем в ръце и да търсим и онези възможни "мостчета" между субсидии, подкрепа и инициатива и така да решаваме задачите, които ние сами си поставяме. 

Пламен Карталов каза, че Националната опера изпраща много успешна 2016 година, а особено радващо е, че има интерес и от най- младата публика:

Майки, родители с деца идват и сами стават част от този процес на събуждане на интереса на най-младата публика, която след това отива в по-голямата зала, докато виждаме много малки зрители в най-голямата зала. Скоро имахме представление на "Амал и нощните посетители" -  коледно представление от Джанкарло Меноти - и там бяха зрители от всичките ни детски представления.   


Директорът на Софийската опера потвърди, че столицата вече започва да става част от оперния туризъм:

Особено, когато се попадне на фестивал както Залцбургския фестивал, Байройтския фестивал, и видиш тази същата публика, която не пропуска, абонирана е да види представление всяка година - същите лица и хора да видиш и в София, пред сградата на Софийската опера, които специално от целия свят идват на нашите представления. Така че това е този вид  - туризъм ще го наречем, защото той е целенасочено ангажиран с оперни спектакли. 

Пламен Карталов открои като големи постижения през годината балетния спектакъл "Жар птица" и "Петрушка", изнесен в една вечер, както и оперните спектакли "Норма", "Силата на съдбата", вагнеровия репертоар, детските представления. През следващата година Софийската опера ще представи премиера на операта "Парсифал" от Вагнер. 


Цялото интервю с акад. Пламен Карталов чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна