Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Райков: Върви се в посока запазване на "Бедечка"

Снимка: БГНЕС

"Бедечка" е символ на случващото се в национален мащаб. Подобни казуси виждаме всеки ден. Това е симптоматичен проблем, който се нуждае от решение. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Никола Райков от групата "Запазете Бедечка", според когото трябва да се търсят промяна в законодателствоо и решения от национален мащаб.

Всяка новина, която би дала възможност да се запази парка, за нас е добра новина, коментира Райков по повод предложението на депутати от Реформаторския блок за налагане на тригодишен мораториум върху строителните дейности на територията на парка. Той припомни, че сега има действаща строителна забрана за срок от две години, която засяга почти цялата площ на парка с изключение на няколко строящи се кооперации, а предложението на РБ включва и тях и е един вид допълнителна обезопасителна мрежа.

Дните на този парламент са преброени и е под въпрос дали ще се стигне до гласуване на предложението, уточни Никола Райков.

Сред проблемите, върху които според него трябва да се акцентира, е фактът, че проектът за общ устройствен план е изграден на база на стара паспортизация на „Бедечка“, в която са маркирани около 1 500 дървета, а новата паспортизация показва двойно по-голям брой – около 3 000 дървета.

Идеята „Бедечка“ да се превърне в приключенски парк беше добър вариант собствениците да печелят при запазване на екосистемата и да привлича хора от цяла България, но за съжаление не се тръгна в тази посока, допълни още Райков.

В общината има нагласа за възмездяване на собствениците с равностойни терени, припомни още той:

Най-разумното е да им се даде земя някъде другаде, дори с по-добри параметри.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна