Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Л. Кючуков: Ако Русия избира германския канцлер, тогава в Европа има много сериозни проблеми

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Аз бих казал, че ако Русия избира германския канцлер и френския президент, тогава има много сериозни проблеми в Европа като цяло. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Любомир Кючуков:

Ние трябва да определим сами за себе си доколко е приемливо или не е приемливо в съвременната политическа обстановка една външна страна да се намесва по някакъв начин във вътрешните работи, защото виждаме, че това става все по-масова практика. Трябва да сме наясно, че действително крайно десните партии в Европа са тези, които поддържат добри отношения с Русия и които търсят контакт със сегашното руско ръководство, но едва ли може да се очаква, че Русия би била този фактор, който да позволи избирането на една или друга партия.

Към изборите в Германия и Франция аз бих добавил и изборите в Холандия през следващата година, защото те са еднотипни до голяма степен от гледна точка на това, че ще се получи сблъсък между системните или традиционни партии от една страна и крайно дясната алтернатива в лицето на Националния фронт на Марин льо Пен, на Партията на свободата в Холандия, на "Алтернатива за Германия" в Германия, добави още Кючуков:

Тук ние наблюдаваме следващата стъпка в тази популистка вълна, която залива Евроатлантическото пространство, като започнем с Брекзит, преминем през избора на президента Тръмп и приключим с референдума в Италия, който отхвърли промените в Конституцията. Това вече е едно ново ниво, не е чистият популизъм, който наблюдавахме във Великобритания, САЩ и Италия.

Цялото интервю с Любомир Кючуков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна