Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юри Михалков: Има пряка връзка между демографската катастрофа и пазарната икономика

Владислав Панев: Европейските фондове не са панацеята за преодоляване на демографската катастрофа

Снимка: БГНЕС

Има пряка връзка между демографската катастрофа и пазарната икономика. Тази теза разви в интервю за предаването "12+3" Юри Михалков от агенция БГНЕС. Според него "криза" е невинно понятие, защото всъщност става дума за катастрофа:

Ние сме вкарани, образно казано, в интензивното на историята и берем душа там от гледна точка на демографията. След 10-и ноември нашето население е намаляло с една четвърт в условия на мирно време. Получава се мирно цивилизационно убийство на българския род.

Всяка година населението ни намалява с 40-50 хиляди жители – колкото един град като Габрово или Благоевград, даде пример Михалков и припомни, че по прогнози на международни инстиуции при сегашното състояние, ако не се вземат мерки българското население към средата на века ще намалее до 5,4 милиона или с 27%.

Една от основните причини за демографската катастрофа е отварянето на границите и на света. Два милиона на практика отидоха на Запад, каза още Юри Михалков:

Другата основна причина, звучи еретично, е пазарната икономика. Сега цели райони обезлюдяват и ако минете през тях, ще видите остатъците, отломките от някогашната икономика, която създаваше работни места. Да, не беше печеливша в сегашния смисъл, беше дотирана от бюджета, но не бяхме нито в криза, камо ли в демографска катастрофа.

Ако поддържаме предприятия не непременно на големи печалби, дори на нула, дори на загуба, те биха създавали работни места и може да спре обезлюдяването, смята Юри Михалков.

Държави в сходно на нашето положение са Литва, Латвия и Естония, там също има много голяма емиграция и също са на ръба, изправени са и пред сблъсък с руското малцинство, направи паралел Михалков. Демографи, статистици и икономисти са наясно с проблема, но политиците странят от тази тема и тук дефектът е мандатното мислене, подчерта той:

Много чувствително намаля селското население. България поддържаше приличен демографски ръст, когато беше аграрна държава и селото беше основният гръб на държавата.
Промениха се много и ценностите на хората. Обществото предпочита да не се замисля за сериозни неща. Обществото предпочита да гледа Биг Брадър или други подобни неща. Говорим си, че намаляваме и има миграция, но си говорим на чашка. Малко кръчмарско отношение към проблема.

Според Юри Михалков, може да се лансира идеята за специален еврофонд за справяне с демографския проблем в държавите, за които той е критичен.

Не съм убеден, че европейските пари са разковничето на проблема, тъй като виждаме, че се управляват доста неефективно, заяви за "Хоризонт" Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на "Скай - Управление на активи" и съпредседател на партия" Зелените".

Европейските фондове не са панацеята за преодоляване на демографската катастрофа в редица региони в България. Държавата трябва да бъде управлявана по много по-добър начин, за да имат емигриралите причина да се върнат. Това няма как да стане по команден път. Това ще стане, когато те открият, че имат достатъчно атрактивни възможности за живот и правене на бизнес в страната. Сега явно те не го виждат и тенденцията е по-скоро за продължаване на емиграцията.

Панев очерта позитивните страни на ирландския модел на отлепване от дъното на демографската катастрофа.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна