Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Христова: Търсенето на нетипични представители на политическото се котира

Антоанета Христова

Усещането за липсата на реципрочност е много силно през последните години, не само у нас, навсякъде. Затова и този вид антисистемно гласуване се случи през последната година. Търсенето на хора, които не са типични представители на политическото, се котира на политическия пазар. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" политическият психолог проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на човека и населението при БАН. Според нея се наблюдава дефицит на политики за човека, а тази тематика тя определи като най-сензитивната, най-търсещата политическо изговаряне, към която ухото на избирателя ще бъде най-чувствително:

Много е трудно човек да прецени кога те лъжат и кога не, кога е популизъм и кога не. Защото много често популизмът се използва като шпага на разправа на политиците един с друг. Винаги се случва така, че се появява някой, който ни разказва нещо в социалната сфера. Етап, в който това е важната тема, когато се появява личност, партия, които изглеждат доверително. Хора, които изглеждат като че знаят формулата. Този политик или политическа партия, която уцели най-точно говорителя - той да изглежда най-автентично, истински да му се повярва, че може да намери формулата на социалното послание, вероятно той ще бъде победителят на предстоящите избори.

Акцентирайки върху директната връзка между темата за социалната политика и темата за популизма Антоанета Христова отбеляза:

Темите, които предизвикаха големите сътресения и неочаквани избори, даже в САЩ, драматичните процеси на преселение на хора от Близкия изток към Европа – това са все теми, свързани с това, че хората търсят място, където да се издържат относително по-достойно и да се чувстват относително по-достойно. Търсят място, където има в по-голяма степен справедливост. Социалната проблематика е в десятката. Темата за справедливостта и социалната проблематика вървят заедно.

Мнението на Антоанета Христова в детайли слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна