Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият Закон за ветеринарномедицинската дейност – лош закон, но закон

Снимка: Радио Шумен

В края на миналата година чиновници от Българската агенция по безопасност на храните умъртвиха 4 седеммесечни кончета и 2 кучета, които са били вече осиновени. Животните са евтаназирани здрави, но според закона, заявиха от БАБХ. Те са били превозвани без ветеринарно разрешително и без пътен лист за превоз, което е законово изискване.

Оказва се, че конете не са били идентифицирани, т.е. те нямат маркировка, не се знае техния произход и на тях не може да им бъде издадено такова разрешително, каза в "Преди всички" д-р Трифон Цветков – председател на Българския ветеринарен съюз. Според него законовите мерки, които се вземат, са адекватни, защото по този начин се гарантира неразпространението на заболявания:

Грижа на всеки стопанин е не само да ги отглежда, но и да регламентира тяхното по-нататъшно следене, дали за собствени нужди или продажба – има си ред, който те знаят.

Определено считам, че тези мерки, които се вземат, са адекватни и отговарят на момента, в който ние осъществяваме нашата дейност. Представете си, ако се либерализира това нещо, безконтролното движение ще доведе до това, че ние ще имаме много по-големи опасности и единственото нещо, което аз заявих и на заседание в комисията по земеделие, където присъстваха и неправителствени организации – този закон, с тези мерки да играе ролята на дисциплиниращ фактор, но българите знаят, че законът съществува, но всеки мисли, че не важи за него.

Според заместник-председателя на земеделската комисия в НС – проф. Иван Станков – обаче законът има недостатъци. Още по време на обсъжданията на закона в НС имаше доста възражения, каза той и допълни:

Аз възразих точно в тази част, че в никакъв случай не трябва да се допуска убиване на здрави животни, без да е доказано дали са преносители на някакви заболявания. Предложих в няколко текста всички тези животни от т.нар. "заден двор", неидентифицирани, да бъдат предупредени хората, собствениците, а след предупреждението, ако те не ги регистрират, да се наложи парична санкция и едва тогава, след неспазването на всички предупреждения, ако има установено някакво заболяване и опасност от такова заболяване, тогава да се унищожават.

Трябва да се създаде фонд Зоопрофилактика за бързото обезщетяване на стопаните, да има единна организация, и е крайно необходимо да има корекция, каза проф. Станков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна