Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: В случая с "Музикаутор" нещата не стават по разписания в закона начин

Основният метод, по който се изчисляват таксите за авторски права, трябва да бъде на база на слушаната музика, а не процент от субсидията

Петър Славов
Снимка: БГНЕС
Спорът на БНР с "Музикаутор" отдавна вече не е спор, а се превърна в проблем, което не е в интерес нито на авторите и хората на изкуството, нито на слушателите на БНР. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок.

По повод отправеното до министъра на културата в оставка Вежди Рашидов парламентарно запитване по казуса Славов отбеляза, че въпросът е насочен пряко към министъра, защото той се явява контролен орган по отношение на организации за колективно управление на авторските права. Освен правомощия при утвърждаване на тарифите, министърът на културата има и доста сериозни контролни правомощия, включително да отнема регистрация при установени злоупотреби и закононарушения, допълни Петър Славов. Ние се надяваме той да се включи при медиацията на този спор, а ако се установи злоупотреба с монополно положение, за каквато има индикации, да сезира и КЗК, подчерта депутатът. Според него министърът на културата не е утвърдил такава промяна в тарифата, каквато иска "Музикаутор", което по думите му е още един аргумент, че нещата не се случват по разписания в закона начин.

Според Славов исканото трикратно увеличаване на таксата за авторски права от позицията на силата е необосновано и не е еквивалентно на увеличаването на музиката, което по данни на самата организация "Музикаутор" за последните 5 години е с 15%:

Оставам с впечатление, че се търси бързият и лесен начин от националната медия, разбирайте също така на практика от джоба на данъкоплатеца, по бърз и лесен начин да се постигне едно доста голямо увеличение на таксите, което не кореспондира с увеличението на музиката.

Смисълът на тези организации за колективно управление на авторски права е да защитят интереса на авторите, а не самите организации да стават дотолкова силни, че да могат да налагат може би условия, които не са съгласувани с титулярите на авторски права.

Тези организации имат изключително ниска събираемост от търговските обекти, в които се слуша музика – от порядъка на 10%, посочи още Петър Славов и се усъмни, че се прилага двоен аршин. Славов допълни, че за разлика от частните медии обществената има редица задължения, които покрива от субсидията.

Основният метод, по който трябва да се изчисляват тези такси, е на база на слушаната музика, заяви в заключение Петър Славов:

Определен обем музика и определен брой слушатели има дадената медия и на тази база се формулират едни тарифи, по които се изчислява на практика общата дължима сума.

Цялото интервю на Таня Величкова с Петър Славов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени