Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с хората, които работят на открито, когато навън е прекалено студено

Снимка: БТА

Прогнозата за идващ арктически студ, обилни снегове и силни ветрове поставя въпроса какво се случва с хората, които изкарват прехраната си, работейки на открито. Спазват ли се от работодателите изискванията, набелязани от Инспекцията по труда, и възможно ли е изобщо да се работи, когато навън е прекалено студено?

Във връзка с прогнозите за драстичен спад на температурите и обилен снеговалеж от Изпълнителната агенция Инспекция по труда напомнят на работодателите, че са длъжни да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия. При работа на открито мерките, които работодателят трябва да предприеме, са да промени работното време, да въведе по-чести почивки или да промени типа на работа. Работодателят има задължението и да осигури топли дрехи за работниците си, както и подходящо отоплено място за почивка.

Как ще посрещнат студа работещите на открито на пазара в Добрич?

Продавачите на пазара не могат да работят при изключително ниските температури, които прогнозират от Института по метеорология и хидрология, въпреки че неработните дни за тях означават липса на приходи. Строителството също попада сред проблемните условия на труд, когато е прекалено студено. За никого не е тайна, че особено за курортното строителство сроковете са изключително кратки и хората се налага да работят почти без почивен ден.

И все пак има и хора, които не могат да си позволят да останат на топло вкъщи, дори и когато навън е много студено. Служителите на Общината, отговорни за събирането на таксите от синята зона, споделиха, че при тежки зимни условия работят на кратки смени от по един час, след което се прибират на закрито място, където да се стоплят.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мая Щърбанова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна