Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското разузнаване смята Русия за голяма заплаха заради развитата ѝ кибер програма

Русия е голяма заплаха за американските интереси заради "високо развитата си нападателна кибер програма" и усъвършенствани възможности, предаде Ройтерс, като цитира представители на американското разузнаване.

Русия е пълномащабен кибер актьор, който е заплаха за американските правителствени, военни, дипломатически и търговски интереси и за критичната инфраструктура
, заявяват директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър, заместник-секретарят по отбраната с ресор разузнаване Марсел Летър и директорът на Националната служба за сигурност адмирал Майкъл Роджърс в обща позиция. Съответният документ е подготвен за изслушване в комисията по въоръжени сили на Сената.

Според Джеймс Клапър, Владимир Путин е разпоредил хакерската атака срещу имейлите на Демократическата партия и обеща да разкрие мотивите на руския президент следващата седмица. Според представители на разузнаването, целта на атаката е била да се помогне на Доналд Тръмп да победи Хилари Клинтън. Утре новоизбраният президент Тръмп ще бъде информиран за доклада на разузнаването, а некласифицирана версия на документа ще бъде публикувана следващата седмица. Русия категорично отрича намеса в американските избори.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна