Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русе помни ледени зими, в които са преминавали Дунава до Румъния, за да се почерпят

Карпатските вълци, навестявали русенци при замръзване на Дунава, не са мит

Снимка: Регионален исторически музей Русе

Колко пъти хубавият син Дунав е замръзвал, има ли опасност това да се случи сега и как русенци са преживявали подобни сурови зими?

Ако студът продължи повече от 10 дни и температурите не преминат границата от минус 10 градуса, Дунавът може да замръзне, гласи старо моряшко правило, доказано от речната практика. Когато резките застудявания съвпаднат с по-ниски водни нива се появяват условия за замръзване.

Капитан Павлин Цонев, директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав, обясни:

Температурите трябва да са трайно ниски, за да може целият обем от вода да се охлади. Първоначално изстиват само най-горните слоеве на водата. Интересно е, че водата е с най-голяма плътност при +4 градуса, така че към дъното температурата на водата е около 4 градуса, затова оцеляват и рибите. Първо замръзват каналите, ръкавите и покрай брега. След това започва да замръзва цялата повърхност на реката. От 1900-та година насам Дунавът е замръзвал 28 пъти. Тогава карпатските вълци са идвали тук на гости и са правели шоу.

Исторически архивИсторикът от Русенския музей Мариана Димитрова добавя още щрихи към зимните картини от русенското минало: 

В много от разказите на русенци присъства този момент за карпатските вълци, които преминават реката и идват тук. В книгата си Елиас Канети споменава как неговата гувернантка му е разказвала такива приказки и той го е запомнил. С две думи вълците са реален, а не митичен образ от нашето минало. Русенци, както е видно и от снимките, преминават заледената река, за да отидат в Гюргево да се почерпят, защото това е едно приятно преживяване.

Ледовите явления разреждат честотата си след 50-те години на миналия век. Според архивите, русенските зими са били далеч по-тежки от сегашната. Онези, които помнят зимата на 1953-54 година, свидетелстват как са се придвижвали до магазините и до работа в снежни тунели.

Друг детайл от снежната история на Русе е и фактът, че първите ски в България са били внесени там. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна