Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бинали Йълдъръм: Не можем да позволим на ПКК да се настани в Синджар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че на Кюрдската работническа партия ПКК не може да бъде позволено да разшири сферата си на влияние в северозападен Ирак, особено в Синджар.

По време на съвместна пресконференция с президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани в столицата Ербил, Йълдъръм заяви, че Анкара не може да приеме атаки на ПКК, идващи от иракска територия.

Не можем да приемем атаките, които ПКК провежда от територията на Ирак срещу нашата държава. Ще направим всичко възможно да сложим край на това. Не можем да приемем тази терористична организация да се разпространи в западните региони, например Синджар, не можем да им позволим да се разположат там. Не можем да приемам този въпрос.

Иракският регион Синджар се намира на около 115 км южно от турския град Силопи, една от зоните на раздора между Турция и ПКК, чиито главни бази са в планините в североизточен Ирак.

ПКК, която се бори за автономност в населения предимно с кюрди югоизток на Турция вече три десетилетия, е поела отговорността и обвинявана за редица смъртоносни атаки в страната. Най-скорошната такава беше взрив на кола в западния град Измир в четвъртък, при който загинаха двама души.

Турция поддържа дипломатически отношения и търговски връзки с Иракски Кюрдистан.

Около 30 милиона кюрди живеят в Иран, Турция, Ирак и Сирия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна