Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тодор Ялъмов за живота в условия на кризи

Живеем постоянно в кризи и постоянно трябва да се учим. Някои хора не учат, а как да учиш, се програмира още в училище. Може би хората, които са били по-адаптивни и са учили по-успешно, сега са и по-успешни предприемачи, смята експертът Тодор Ялъмов.

От няколко хиляди години насам хората по света се радват, че живеят в криза, защото това е възможност. Достатъчно много фирми у нас преживяха дори кризата 2009-2010 г. успешно. За около 25% от фирмите кризата доведе до успех. Неслучайно българските имигранти в чужбина по-лесно правят бизнес, защото са научени да оцеляват в кризата. 

Българската публична среда е много удобна за конспирации. Ние винаги предпочитаме да вярваме в конспирации отколкото в някаква логика, смята още Тодор Ялъмов: 

Предпочитам да не вярвам в конспирациите за Хитрино, а че случилото се е заради поредица от грешки.

По отношение на възможните злоупотреби, свързани с благотворителност, Ялъмов заяви:

Малко се говори в България за ефективността на неправителствените организации. Гледайки числата в този сектор, парите, които идват от грантове, са много по-малко отколкото парите, които идват от бизнес, прикрит като организация с идеална цел. Тези, които печелят най-много пари, остават невидими. Има класация за най-успешните фирми, но рядко има класации за неправителствените организации. 

Целия анализ чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР