Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремен Георгиев: Въглищата идват директно от мината, за да се избегне замръзване

В момента няма проблеми с топлоподаването в страната

Снимка: БГНЕС

За да няма проблеми с горивото за Пернишката топлофикация, какъвто бе случаят със замръзнали въглища през почивните дни, сега те се доставят директно от мината, а не се разчита на количествата, които са на склад, съобщи за "Хоризонт" Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества. Той е и член на бордовете на три от общо осемте топлофикации, които се свързват с името на бизнесмена Христо Ковачки. Това са дружествата в Перник, Бургас, Плевен, Сливен, Русе, Враца, Габрово и Велико Търново.

В момента проблеми с топлоподаването няма никъде, потреблението на топлоенергия в столицата остава по-голямо от обичайното, но аварии няма, увери Кремен Георгиев. Той коментира казуса със замръзналите въглища така:

Проблемът беше, че не се очакваше наистина да замръзне това гориво. Рязкото спадане на температурите беше проблем, но това вече не е пречка.

Тези, които са на склад, наистина са проблем, но тук е създадена същата организация, както и в Перник. От мините в Бобов дол се кара директно, за да не им се дава възможност да замръзнат.

Топлофикациите в Сливен и Перник работят с наши въглища, а тази в Русе с вносни. Въглищата, използвани в Русе, са от съвсем друг тип и проблемът с външните температури не им влияе, т.е. не се очакват проблеми, обясни Кремен Георгиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна