Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капка Тодорова: В социалните мрежи се води истинска информационна война - дали светът е такъв, какъвто ни го представят или е такъв, какъвто го живеем

Снимка: sbj-bg.eu
Изпратихме една година, изпълнена с насилие, тревоги, загуби, страх. Но каквото и да се случва в този сложен, объркан, наранен свят, има един посредник, който ви информира - медиите. От създаването им във времето на Гутенберг, до революцията на социалните мрежи, информационният поток достига до нас със своите истини и неистини и предизвиква съществуващия политическия и социален ред. Новото е, че днес медиите вече не играят ролята на гаранти за истинността. С появата на интернет, усещането, че дезинформацията и манипулацията ни заливат е много по-голямо отпреди. А демократизацията на съдържанието през социалните мрежи, в които всеки може да бъде говорител на някаква истина даде платформа на популистки нагласи, крайни възгледи и нереалистични очаквания. Това съдържание влиза необезпокоявано в света ни и носи както надежда, че свободата на словото е съхранена, така и тревога.

Затова в първата седмица на новата година с колегата Капка Тодорова коментираме социалните мрежи като изразител на свободата на словото - какви са ефектите върху обществото от истините и неистините, които получаваме през тях и какво е влиянието им  в света, в който живеем. Както и какво подготвихме през 2016 година, което може да ни изненада или пък няма да ни изненада през 2017 година?

2017 година ще бъде сложна, защото през нея ще бъдат направени много избори. А от изборите в Германия, Франция, Холандия зависи в каква посока ще тръгнем и ние. Медиите, както традиционните, така и социалните мрежи ще имат значителна роля в предстоящото, но въпросът е дали знаем как да боравим със свободата, която ни дават социалните мрежи. Защото през 2016 с голямо съжаление трябваше да установим, че злоупотребите са много повече, отколкото ползата от този свободен обмен на информация. През 2016 надделяха пропагандата и манипулацията. Но съвременният човек не е само потребител на новини, не е човек, на когото някой му казва какво да мисли. Хората трябва да са активни потребители на медиите и да знаят на кого могат и трябва да се доверят. А в социалните мрежи се води истинска информационна война - дали светът е такъв, какъвто ни го представят или е такъв, какъвто го живеем, и човек трябва да се научи да съпоставя нещата, за да знае какво точно се случва. Защото и в социалните мрежи, а и в „класическите“ медии дори колегите се подлъгват от тенденцията да се уплашат хората, защото уплашените хора мислят по-малко. Свободата в социалните мрежи понякога води до това някои хора да пуснат най-лошите демони в себе си. Но в държавите, на които искаме да приличаме, можем да видим, че свободата и редът вървят ръка за ръка, тоест, няма пълна свобода, защото свободата за един, би могла да е затвор за “мен“. Ако някой има пълната свобода да ме преследва, обижда, заплашва, това каква свобода е? Така че трябва да се върнем няколко крачки назад и да решим какво е свобода, кога редът е по-важен и кога свободата е по-важна, защото има неща, които не са допустими в реалния живот и тези неща, не са допустими и във виртуалния.


Чуйте целия разговор с Капка Тодорова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна