Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасиана Кирилова: Журналистът трябва да бъде на страната на истината

На 10 януари 1997 стана отчетлива цената на това да информираш в режим на цензура

Жан Виденов: "Ще построят емисиите си така, както искаме" пише в стенограмата

На 10 януари 1997г. програма Хоризонт и БНР не са медията, през които можехме да научим какво става на площада пред Народното събрание.  Освен в личните папки, и неизползваните в онзи момент записи, като тези, които ни припомни предаването "Преди всички" сега имаме шанса да използваме и архивните звуци на колегите от конкурентното тогава радио Дарик, защото днес  част от тях са се завърнали в Хоризонт. Това е също техен личен архив.

Използваме го за да поставим въпроса за мястото на медиите - заради мълчанието на БНР по времето на управлението на Жан Виденов, мълчание постигнато с уволненията на водещи журналсти още след 1995 когато БСП се завърна на власт. Точно заради мълчанието на БНР тогава много ясно открояващо се стана говоренето на Дарик.

Спасияна Кирилова - която е била репортер в „Дарик“ по време на събитията от януари 1997 г., а днес е главен продуцент на Хоризонт припомня, че:

След уволненията на водещи журналисти от БНР през 1995 г., най-ярките гласове на „Хоризонт“ правеха предаването „Защо“ в "Дарик". Там бяха Гита Минкова, Галя Спасова, Светла Петрова, Ясен Бояджиев. Александър Велев – настоящият генерален директор на БНР, беше един от водещите.


Спасиана Кирилова е катерогична, че никой от работещите екипи на „Хоризонт“ няма вина за това, че БНР не е предавало събитията пряко:

Пред мен е разсекретената година по-късно стенограма от закритото заседание на кабинета "Виденов". Ето какво пише там. Виденов казва, че е говорил лично с Токаджиев и Тунев, и двамата са казвали, че досега са излъчвали пряко от парламента доста подстрекателски кадри и "ще се въздържат от преките репортерски включвания от сградата. Ще построят емисиите си така, както искаме и иска ръководството на парламента". Цензурата се опира до много тежка автоцензура от страна на тогавашните ръководители на двете национални медии.

Журналистът трябва да бъде на страната на истината, категорична е Кирилова, която припомни, че през 1998 г, вече като водещ на „Преди всички“ по "Хоризонт" е попитала в ефир главния прокурор Иван Татарчев, дали прокуратурата ще се самосезира за тази цензура:

Виновни нямаше , а не може и да има, защото някои от участниците в тази история по високите етажи на  властта са вече покойници. А се показа, че Жан Виденов просто е спазвал тогавашните закони. Не знам как спят хората от силите на реда, които бяха зад маските и които биеха… На тях не можем да им потърсим сметка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени