Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Стойчев иска да плува в Антарктида

Петър Стойчев
Снимка: Архив

През декември 2017 година искам да плувам в Антарктида, обяви многократният победител в открити води на дълги дистанции, световният рекордьор по прекосяване на Ламанша Петър Стойчев ден след завръщането си от Германия, където постави нов световен рекорд – 1000 метра в ледена вода за 12.15 минути.

Маратонецът не разкри подробности от проекта за ледения континент, но уточни, че групата участници в експеримента ще тръгне от Аржентина. Стойчев е твърдо решен да доведе идеята до успешен край. Ако до края на тази година това не стане, сигурно ще е през 2018 г..

От 2 години насам Петър Стойчев е пленен от страстта да плува при температура на водата под 5 градуса, каквото е изискването на Международната асоциация по ледено плуване /International Ice Swimming Association/. През 2015 г. организацията провежда Първо Световно първенство в Мурманск (Русия), където българинът е поканен да гостува.

Благодарение на своя треньор Красимир Туманов Стойчев поддържа формата си с ежедневни леки тренировки и така намира място сред най-добрите състезатели-претенденти за медалите на Световното първенство в Германия миналата седмица. Дисциплината е само една – на 1000 метра, а общият брой на участниците е 120 души в различни възрасти от 27 страни. В първите 100 метра усещането от студа е неприятно, но след това не е така. Адреналинът помага, стана ясно от думите на Стойчев.

Победителят и световен рекордьор поясни, че не самото плуване, а бързото възстановяване след това е проблем – да си потопиш веднага краката в студена вода, но със значително по-висока температура – 10-15 градуса, да се увиваш в топли хавлии, да влезеш в сауната, да си облечеш сухи и топли дрехи. “Всички, които се занимават с ледено плуване, не се разболяват”, сподели още от своя опит световният рекордьор.

Чуйте още от Петър Стойчев:




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени