Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Грозев: Речта на Обама очертава мястото му в историята

Тече процес на "опитомяване" на Доналд Тръмп, смята преподавателят по съвременна история

Костадин Грозев
Снимка: БГНЕС

Преди осем години Барак Обама постави в основата на своята визия за трансформацията в Америка идеята за преодоляването на разделението в американското общество и е интересно, че сега Америка е също толкова разделена като тогава. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" преподавателят по съвременна история в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Костадин Грозев, който анализира прощалната реч на сегашния американски президент.

Речта беше издържана в традицията на прощалните речи на американските президенти. Това беше реч, която гледа към миналото, конструирана така, че да очертае мястото на Барак Обама в историята, гласи прочитът на Грозев. Той акцентира върху мястото на произнасяне на речта – пред 20 хиляди души в Чикаго – там, откъдето тръгват неговата кариера и неговият възход към Белия дом.

В речта имаше много носталгия и много емоции, но тя не се превърна в победна обиколка след маратонското бягане от два мандата, отбеляза доц. Грозев:

Имаше загриженост за бъдещето пред САЩ, за обществото, в което живеем, за технологичните промени. В най-развитата държава върви процес на гетовизация и фрагментаризация на обществото, разслоение в културните и психологическите битки.

Според Костадин Грозев Обама е извел идеята за емпатията, да можеш да влезеш в кожата на другия, да видиш обществото, в което живееш, през очите на останалите:

Това беше личният поглед на Обама към ставащото, погледът на човек, който е достатъчно млад, за да продължи да бъде активен гражданин на своята страна.

Тече опит за "опитомяването" на Доналд Тръмп и вкарването му в коловоза на американската политика. След поемането на поста той трябва да се опита да намери начин за разширяване на своето влияние, допълни преподавателят.

Цялото интервю на Таня Величкова с Костадин Грозев слушайте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени