Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама призова американците да защитават демокрацията

Барак Обама по време на прощалната си реч в Чикаго
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В прощалната си реч към американците президентът на САЩ Барак Обама заяви, че оставя страната в по-добро състояние, но ги призова да защитават демокрацията. Демократът Обама беше избран за държавен глава през 2008 г. с посланието за надежда и промяна и беше първият чернокож президент. Прощалната му реч беше в Чикаго, където преди осем години той обяви, че е спечелил първи мандат.

Вие бяхте промяната. Вие отговорихте на надеждите на хората и заради вас по почти всеки показател Америка е по-добро и по-силно място, отколкото когато започнахме, подчерта президентът.

Обама призна, че при управлението му политическите различия между демократи и републиканци са станали още по-сериозни. Той призова американците да разговарят помежду си и да участват активно в демократичния процес.

Демокрацията ни е застрашена, когато я възприемаме като даденост. Всички ние, независимо от партийната ни принадлежност, би трябвало да се включим в задачата за изграждането наново на демократичните ни институции. След като избирателната активност в Америка е една от най-ниските в развитите демокрации, би трябвало да улесним, а не да затрудним гласуването, заяви държавният глава.

Според Обама има три заплахи за американската демокрация – икономическото неравенство, расовото разделение и затварянето на някои групи от обществото, които избират да не признават обективната реалност и фактите. По отношения на имиграцията той подчерта, че предразсъдъците спрямо мигрантите съществуват от векове, но че САЩ са по-силна страна заради разнообразието на хора и култури.

Всички трябва да полагаме повече усилия. Всички трябва да изхождаме от схващането, че всеки от съгражданите ни обича тази страна точно толкова, колкото нас, че и те ценят усилената работа и семейството като нас, че децата им са точно толкова любопитни, изпълнени с надежда и заслужаващи обич, колкото и собствените ни деца, каза Обама.

55-годишният демократ Обама напуска Белия дом след два мандата като държавен глава и ще бъде наследен на поста от републиканеца Доналд Тръмп. Той ще положи клетва като президент на 20-и януари и се заканва да отмени някои от ключовите реформи на Обама, включително в областта на здравната реформа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна