Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът между БНР и "Музикаутор" може да бъде решен чрез медиация

Доц. Владя Борисова
Снимка: УНСС
Доц. Владя Борисова е медиатор по интелектуална собственост. В това си качество тя коментира, че у нас няма практика за ползване на този  алтернативен способ за решаване на спор.

Спорът между Българското национално радио и "Музикаутор" може да бъде решен чрез обща или специална медиация за определяне размера на възнаграждения, събирани от организации за колективно управление на права. Тя обаче е доброволен метод и решава спорове извънсъдебно.

Предмет на медиацията в този случай може да бъде непостигнатото споразумение в рамките на 3-месечен срок от започване на предварителното обсъждане. След изтичане на този срок министърът на културата е редно да назначи 5-членна експертна комисия с трима специалисти от министерството и по един от двете преговарящи организации. Ако ведомството прецени може служебно да попълни експертната листа с медиатори, които са към Министерството на културата, а не към правосъдното министерство. Предимството на решаване на спор чрез медиация е, че страните са равнопоставени. Медиаторът подпомага страните да разделят спорното от безспорното като постигнат взаимноизгодно споразумение. При медиацията се запазват бизнес отношенията - нещо, което в съдебен процес не може да бъде постигнато.

Доц. Владя Борисова - ръководител катедра "Творчески индустрии и интелектуална собственост" в УНСС, коментира в предаването "Радиоприемница", че в управлението на интелектуалния труд е залегнало важното правило да се уважава този вид собственост. Малка част от ползвателите в нашата страна са наясно какво би означавало да се използва и закриля интелектуалната собственост.
Тя може да бъде монетизирана чрез създаване на произведения с уредени авторски права. Закрилата е средството, чрез което се придобива търговски монопол и се произвеждат иновации, от които да се реализира печалба. Закрилата дава възможност интелектуалния труд да се използва икономически чрез продуктите, които създава.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени