Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 14 януари: Афродизиак

БНР Новини
Трюфелите са уникален афродизиак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямото откриващо събитие на т. нар. Лято на любовта, което привлича стотици хиляди хипита в Калифорния се случва именно на днешния ден преди половин век: през 1967 година.Това е пърформансът The Human Be-In, в който се включват поети като Алън Гинсбърг, Гари Снайдър и Лорънс Ферлингети, културни икони като гуруто на LSD Тимъти Лиъри, банди като Jefferson Airplane и The Grateful Dead, и който събира многохилядна публика в парка Голдън Гейт в Сан Франциско. И понеже всички знаем откъде минава пътят на любовта, нашата Дума на деня е Афродизиак.
Гости в студиото са Ида Даниел и Александър Митрев, с които разиграваме един драмолет на тема „Повече не или така нареченият Бернхард“, новата им постановка в пространството ДНК на НДК, чиято премиера е днес.
Музиката ни отново е на ниво – победоносна (Вагнер), палава (Скот Джоплин), страстна (Бах), романтична (Менделсон Бартолди).
В „Бележки върху календара“ констатираме, че 14 януари е нещо като ден на умните и красивите. Сред тях – Марк Антоний, Мехмед VI, Нина Ричи и Сесил Бийтън.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна