Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БДЖ: Машинистът на влака София-Горна Оряховица е предотвратил "безумна трагедия" на гара Илиянци

| обновено на 13.01.17 в 10:53
Снимка: БГНЕС


Десетки пътници от влака, пътуващ от София за Мездра, блокираха късно вчера жп линията на гара Илиянци и принудиха експреса от София за Горна Оряховица да спре.

Хората били изнервени от близо половинчасовото закъснение, с което потеглил влакът им. Когато той влязъл в отклонение на гара Илиянци, те разбрали, че трябвало да чакат и тръгналия с близо час по-късно експрес. Тогава 50-60 от тях слезли на релсите и преградили коловоза. Машинистът на експреса успял да спре едва на 2 метра от най-близкостоящите върху релсите хора, съобщиха от БДЖ. Повиканите от ръководителя на движението полицаи не успели да убедят хората да се отместят и така експресът е бил принуден да се движи след влака за Мездра като пътнически влак. Така експресът от София е пристигнал в Горна Оряховица три минути след полунощ - със 118 минути закъснение.

Машинистът на снощния експрес от София за Горна Оряховица е предотвратил "безумна трагедия“ на гара Илиянци, като успял да спре навреме пред петдесетината пътници от влака София-Мездра, преградили коловоза. Това заяви Лияна Панделиева от пресцентъра на БДЖ. В предаването на "Хоризонт“ "Преди всички“ тя посочи, че преградилите коловоза са застрашили не само своя живот, но и живота на пътувалите в експреса:

Изскачат на пътя срещу експреса, който влиза в гарата, както е по норматив - с 60 километра в час, и започват да му махат с ръце, за да спре и машинистът просто бие спирачки и успява, за щастие, да спре.

Пътниците са били недоволни от закъснялото потегляне на влака, пътуващ за Мездра. От БДЖ обясниха забавянето с честите аварии в зимното време и недостига на локомотиви:

Не вчера, предния ден бяха аварирали 20 локомотива, а преди това, в същия ден, недостигът на локомотиви беше 35. Тази сутрин два локомотива са спрели да работят, защото са се блъснали в преспи.

Панделиева изрази недоумение от реакцията на МВР да прати само двама полицаи при тълпата на релсите:

Цялата железопътна инфраструктура на държавата е част от националната сигурност и при подобен сигнал да бъде изпратена патрулка като за пиянска свада между съседи, за мен, е смайващо.

От БДЖ коментираха oще, че блокадата може да се тълкува и като своеобразен терористичен акт. Инцидентът вече е предаден на МВР.

Още 8 влака са спрени от тази сутрин. Те са основно по линиите Перник-София и Мездра-София.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени