Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Николова: Повечето деца на възрастни хора в село Долна Гращица разчитат на кмет и институции

Снимка: БГНЕС

Село Долна Гращица е едно от селата в Западна България, което обилните снеговалежи и ниските температури блокираха през изминалата седмица. 

В него живеят над 120 души, предимно възрастни хора, обясни за "Хоризонт за вас" кметът на селото Екатерина Николова и сподели подробности за тежките зимни условия, в които на живеещите в Долна Гращица им се налага да оцеляват. 
Гледаме да създадем условия за движение и за доставки на хляб, посочи Николова: 
Налагаше се и да носим на хората все неща от първа необходимост като захар и брашно. 

По време на студовете има и две починали жени през два дни, които благодарение на институциите са били погребани, допълни кметът на селото и подчерта, че при спешни случаи екипите на Бърза помощ са достигали  до селото навреме и в текущите условия.

Личният лекар на повечето хора се намира в Горна Гращица, като самият лекар живее в Кюстендил - малко е трудно, но се справяме
, допълни Николова, която разказа и за разрушената връзка между възрастните хора и техните деца, някои от които разчитат на кмет и на институции и които предпочитат вкъщи да стоят и по телефон да звънят, за да се осведомяват за състоянието на родителите си. 

Подробности, както и цялото интервю с Екатерина Николова, чуйте в репортажа на кореспондента ни Кети Тренчева в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна